bölcsvezető

a bölcs vezetővé válás támogatása

Titanic és a bölcsesség

2016. március 25. 09:05 - Bölcskei Mónika

Egy történet, amely a bölcsvezető blog elindítására inspirált

regrevans.jpgAction learning facilitátorként nagy hatással van rám Professzor Reg Revans élete és munkássága. Az 1900-as évek eleji Angliában született, az akciótanulás atyja. Reg Revans édesapja tagja volt annak a projekt teamnek, akik a Titanic elsüllyedése után interjúkat készítettek a túlélőkkel, és keresték a választ arra a jelentős kérdésre, hogy miként lehetett volna elkerülni, vagy miként kerülhető el a jövőben a Titanicéhoz hasonló katasztrófa.

Az akkor gyerek Reg megkérdezte édesapját, hogy Ő mit tanult a tragédiából, melyre a következő válasz érkezett:

“To know the difference between cleverness and wisdom.”

vagyis

"Meg kell tanulnunk különbséget tenni okosság és bölcsesség között."

A Reg Revans által kidolgozott action learning -  speciális team coaching módszer - kiválóan alkalmas arra, hogy a vezetőket támogassa a bennük lévő bölcsesség feltárására. A Professzor hozta létre az alábbi képletet:

L = P + Q (learning = programmed knowledge + questioning insight)

Tanulás = programozott tudás + kérdések általi felismerések

A bölcs vezető nemcsak könyvekből, egyetemi előadásokból, tréningeken megszerzett tudására (okosságára) épít, hanem a jól feltett kérdésekre adott saját válaszai által is fejlődik, válik egyre tapasztaltabbá, egyre bölcsebbé. A blog ezt a célt igyekszik támogatni.

Fontosnak tartom a jó könyveket, az elméleti előadásokat, én magam is járok képzésekre, fejlesztem magam. Hiszem, hogy az igazi válaszokat önmagában nem csak ezeken a fórumokon találom meg. Igenis fel kell magunknak tenni azokat a kérdéseket, amelyek előrébb visznek bennünket.

  • Mi az a kérdés, ami mindig is foglalkoztatott magaddal kapcsolatban? 
  • Mi az, amire még nem találtad meg a kielégítő választ? 
  • Mire van szükséged ahhoz, hogy rálelj erre a kérdésre?
  • Mi tart vissza, de úgy igazán?

Utazz velem gondolatban a Titanicon, tarts velem ezen az időnként rázós és kalandokkal teli úton, keresd a megfelelő kérdést, és közelebb kerülhetsz a benned lévő bölcs vezetőhöz!

 

komment
Címkék: bolcsesseg
süti beállítások módosítása